Marcus Aurelius Antoninus (4 aprilie 188–8 aprilie 217), cunoscut sub numele Caracalla, a fost împărat roman din dinastia Severilor, din 211până în 217.

Porecla de Caracalla derivă de la numele celtic al unei mantale purtate în Galia. Fiu al lui Septimius Severus și al Iuliei Domna, născut la Lugdunum (azi Lyon), Caracalla este desemnat în 196 caesar, iar în 198 augustus, devenind la 4 februarie 211, la moartea tatălui său, coîmpărat alături de fratele său, Geta. Ura dintre cei doi frați duce, în februarie 212, la asasinarea lui Geta în palatul din Roma, urmată de uciderea a 20.000 de partizani ai acestuia. Caracalla continuă politica lui Septimius Severus de întărire a autorității imperiale, având ca principal sprijin armata. Sursele istorice referitoare la Caracalla spuneau că era un eretic și un neglijent în sarcinile legate de conducerea imperiului (Cassius Dio informa că rareori invoca curtea și că în timpul vizitei în Nicomedia 214/215 a lăsat mamei sale Iulia Domna câteva sarcini de rezolvat).Ca urmare a lungului proces de formare a statului, Caracalla a emis în primul său an de domnie, 212, edictul Constitutio Antoniniana.

Din punct de vedere militar Caracalla inițiază o politică externă ofensivă, luptă la răsărit de Rin împotriva alamanilor (213), la Dunăre împotriva carpilor (214), iar în 215 începe un nou război împotriva Regatului Part. Bun comandant al armatei, Caracalla a efectuat în 213 o călătorie în Dacia; această acțiune a fost cuprinsă în cadrul programului său militar de întărire a fruntariilor europene a Imperiului Roman. Prezența sa a fost atestată de numeroase inscripții și de câteva fragmente statuare găsite la Porolissum (Moigrad, jud. Sălaj). Trebuie amintit că cele două fortificații romane de la Porolissum și, anume, castrele, cite unul, pe dealurile Pomet și Citera ale localității, împreună cu un complex sistem defensiv, situat pe culmile sau la poalele Munților Meseșului, au reprezentat, în acele timpuri, cheia de boltă a apărării romane în regiunea nord-vestică a Daciei.

"Grație" ideilor imperiale, bunurile sunt confiscate de la cei ce se opuneau, astfel producându-se o "naționalizare" mai vastă ca oricând. Caracalla și-a conferit titlurile de "Pacator" și "Nume Praeseus", declarându-se un Alexandru al Orientului. Este asasinat în aprilie 217, în timpul campaniei din Mesopotamia, din instigarea prefectului pretoriului, M.Opellius Macrinus, care se proclamă împărat. Nici sub Macrinus și urmașii săi, nu s-a refăcut echilibrul economic, rezultând astfel o perioadă de dezordine monetară.


Caracala